Bijna 18 jaar? Dit moet je zelf regelen
Vanaf je 18e ben je voor de wet volwassen. Je mag dan stemmen, zelf een bankrekening openen, trouwen, een abonnement afsluiten en een woning huren of kopen. Je bent nu ook zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Daarom moet je een aantal financiële dingen zelf regelen. Zoals verzekeringen, toeslagen en geld voor je studie. Het is belangrijk om dit snel te regelen. Anders kun je flink wat geld mislopen.
DigiD
Vraag een DigiD aan op DigiD.nl. Je hebt ‘m nodig om in te loggen op websites van de overheid. Voor bijvoorbeeld belastingaangifte, studiefinanciering, tegemoetkoming scholieren, zorg- en huurtoeslag.
Bank- en spaarrekening
Deze heb je waarschijnlijk al. Niet? Open dan een rekening bij een bank die je zelf kiest. Heb je een jongerenrekening? Vergeet deze dan niet om te zetten naar een ‘gewone’ betaalrekening.
Zorgverzekering
Iedereen boven de 18 jaar moet een eigen zorgverzekering hebben. Er zijn speciale verzekeringen voor jongeren of studenten. De Zorgwijzer voor studenten kan helpen bij je keuze.
Naar de Zorgwijzer >
Zorgtoeslag
Vraag het aan op de website van de Belastingdienst. Je krijgt dan geld van de overheid voor je zorgverzekering.
Naar toeslagen >
Studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren
Volg je een opleiding? Dan kun je studiefinanciering aanvragen voor een mbo-, hbo-, of wo-opleiding. (Bij hbo en wo mag dit al voor je 18e). Zit je nog op het vmbo, havo of vwo? Dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Op www.duo.nl kun je hier meer over lezen. De Jonge Krijger kan helpen bij het aanvragen van studiefinanciering en eventuele betaalregelingen treffen.
Naar De Jonge Krijger >
(Bij)baan
Een studie kost veel geld. Een bijbaan is een goed idee als je niet (teveel) studiefinanciering wil lenen. De Jonge Krijger kan je helpen werk te vinden. Ook als je niet studeert.
Naar De Jonge Krijger >
Individuele studietoeslag
Kun je door een beperking geen bijbaan hebben? Dan kun je misschien individuele studietoeslag krijgen.
Kijk op de website van IJsselgemeenten >
Verzekeringen
Sluit een verzekering af voor aansprakelijkheid. Met een verzekering voor aansprakelijkheid ben je verzekerd tegen schade die je bij een ander veroorzaakt. Misschien kun je bij je ouder(s) verzekerd blijven. Check de voorwaarden van de verzekering.
Huurtoeslag
Ga je op jezelf wonen? Kijk dan of je huurtoeslag kunt krijgen op de website van de Belastingdienst. Denk dan ook aan een inboedelverzekering.
Naar toeslagen >
Inschrijven voor huurwoning
Blijf je nog thuis wonen? Schrijf je dan wel alvast in voor een huurwoning. Er zijn lange wachtlijsten voor goedkopere huurwoningen. Bijvoorbeeld bij Woonnet Rijnmond >
Alimentatie
Krijgt je vader of moeder kinderalimentatie voor jou? Dan kun je dat nu op je eigen bankrekening krijgen. De alimentatie stopt als je 21 jaar wordt of zelf genoeg geld verdient.
Extra geld
Als je op jezelf woont en weinig geld hebt, dan kun je recht hebben op financiële bijdragen van de gemeente. Zoals de bijzondere bijstand en de Rotterdampas met korting. Deze moet je dan zelf aanvragen.
Meer over bijzondere bijstand >
Vraag een Rotterdampas aan >
Belastingaangifte
Werk je of heb je een bijbaan? Doe dan ieder jaar belastingaangifte. De kans is groot dat je geld terug kunt krijgen. Dit kan ook al voor je 18e.
Naar de Belastingdienst >
Kwijtschelding belastingen
Woon je op jezelf en heb je een laag inkomen? Dan hoef je misschien geen gemeentelijke belastingen of waterschapsbelastingen te betalen. Dat scheelt een flink bedrag.
Meer informatie en voorwaarden >
Administratie
Maak een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven. Bewaar alle documenten bij elkaar in een map met tabbladen: polissen en rekeningen van je verzekeringen, toeslagen, belastingpapieren, loonstroken en abonnementen. Met de gratis budgettraining van De Jonge Krijger of Welzijn Capelle kun je leren hoe je met je geld om kan gaan, hoe je dit organiseert en bv. kan sparen. Aanmelden voor een gratis budgettraining kan bij De Jonge Krijger of Welzijn Capelle.
Goed om te weten: Ouders hebben een onderhoudsplicht. Dat betekent dat tot hun kind 21 jaar is, zij verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de kosten voor wonen, kleding, eten, scholing en medische hulp.
Vragen?
Heb je hulp nodig bij het regelen van deze zaken? Deze tips kunnen helpen.
Stap 1: kijk op de volgende websites:
- www.wijzeringeldzaken.nl/18-worden | Nog een keer alles op een rijtje wat je moet regelen als je 18 wordt.
- www.capelleaandenijssel.nl/geldplannen | Vul het (gratis) digitaal Geldplan Bijna 18 van het Nibud in. Of lees het boekje ‘Geldwijzer bijna 18’ (ook van het Nibud). Hierin staat welke geldzaken je voortaan zelf moet regelen. De Geldwijzer Bijna 18 helpt je met handige stappenplannen, tips en links.
Stap 2: Vraag of je ouders, familie of vrienden kunnen helpen.
Stap 3: Stel je vragen aan Welzijn Capelle of De Jonge Krijger
Neem contact op met Welzijn Capelle >
Of stel je vraag aan De Jonge Krijger >
Zij coachen jongeren bij het vinden van een (bij)baan, een opleiding en persoonlijke groei. Zij kunnen ook helpen met inzicht en overzicht in je financiële zaken. Bel, app, mail of kom langs! Whatsapp 06 – 510 23 559 | bellen 010 – 760 55 55 | rmcrijnmond@jongekrijger.nl
Adres De Jonge Krijger: De Linie 5G, Capelle aan den IJssel.
Voorkom schulden
Regel je financiële zaken goed en op tijd! Dan voorkom je schulden en een hoop gedoe.
Hulp nodig? Ga langs bij een wijkwinkel bij jou in de buurt.
Lastig om overzicht te houden van je geldzaken? Een paar handige tips:
- Open een aparte rekening voor het betalen van je vaste lasten. www.moneyfit.nl
- Gebruik een app om je geld te beheren. moneyfit.nl/handige-apps-om-je-geld-te-beheren/
- Doe bij De Jonge Krijger een (gratis) budgettraining. Meld je aan via het contactformulier. Zij kunnen helpen met inzicht en overzicht in je financiële zaken.
- Vul een (gratis) digitaal Geldplan Bijna 18 van het Nibud in.
- Lees het boekje Geldwijzer bijna 18 van het Nibud. Hierin staat welke geldzaken je zelf moet regelen. Met handige stappenplannen, tips en links.
- www.moneyfit.nl | Speciaal voor jongeren tussen de 16 en 26 jaar vind je hier informatie over geldzaken, wonen, opleiding, gezondheid en gamen.
Hulp bij geldzorgen
Heb je zorgen over geld? Bang voor schulden? Kijk dan op de pagina Geld en werk >
Training Krachtige vrouwen
Voor vrouwen in Capelle aan den IJssel die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld, is er de training ‘Krachtige Vrouwen’.
Assertiviteitstraining
Wil je jezelf op een zelfverzekerde manier leren uiten, op je werk, maar ook privé? Tijdens de assertiviteitstraining leer je jezelf beter kennen.
Budgettraining
Met de budgettraining ‘Uitkomen met je inkomen’ van Welzijn Capelle leer je in vijf sessies je financiële situatie verbeteren.
Empowerment-training
Ontdek je kwaliteiten, vind je eigen kracht terug, vergroot je netwerk en maak betere keuzes. Meld je gratis aan.