Je bent hier: Buurtbemiddeling zoekt bemiddelaars

Buurtbemiddeling: de kracht van een goed gesprek

Burenruzies zijn ellendig. Contact met je buur zorgt dan voor stress en verdriet, in plaats van een gezellig praatje of elkaar helpen. De vrijwillige en goedgetrainde buurtbemiddelaars van Welzijn Capelle kunnen buren helpen om samen een oplossing te vinden. ‘Het team Buurtbemiddeling zoekt nieuwe buurtbemiddelaars,’ vertellen bemiddelaars Petra en Jos.

De twee buurtbemiddelaars zijn enthousiast over hun vrijwilligerswerk. Petra is freelance mediator en coördinator buurtbemiddeling bij een andere welzijnsorganisatie. Daarnaast is ze vrijwillig buurtbemiddelaar bij Welzijn Capelle. ‘Het geeft me energie. De kracht van een goed gesprek is zó mooi! In korte tijd haal je soms verrassend veel resultaat. Als mensen elkaar een hand geven na twee gesprekken met ons, terwijl ze elkaar heel lang niet meer aankeken – daar word ik blij van.’

Wethouder Marc Wilson op bezoek bij team Buurtbemiddeling (foto: Jan Kok)

Jos is nu drie jaar vrijwillig buurtbemiddelaar in Capelle. Na zijn pensionering kreeg hij zin om vrijwilligerswerk te doen. Toen hij iets zocht wat bij hem paste, kwam hij op Facebook een mooi verhaal van Buurtbemiddeling Rotterdam tegen. ‘Dat sprak me aan. Het gesprek daarna met de coördinator was prettig. En ik vind het fijn om mensen helpen.’ Hij was planoloog bij de gemeente Rotterdam en runt nog steeds een eigen adviesbureau.

Hoe werkt buurtbemiddeling?

Jos: ‘Een bemiddelingsgesprek lost niet altijd direct alles op, maar het is een begin. Mensen práten in elk geval weer met elkaar. En zelfs als buur 2 geen gesprek wil: een gesprek met buurtbemiddeling kan inzichten geven die je verder helpen.’ In verreweg de meeste gevallen zijn de buren tevreden met het resultaat van het gesprek. De buurtbemiddelaars doen een zaak altijd met z’n tweeën: vier oren horen meer dan twee. Ook de buren hebben bij het gesprek vaak iemand bij zich, als steuntje in de rug, of als ze bijvoorbeeld niet zo goed Nederlands spreken.

De sfeer in het team Buurtbemiddeling is uitstekend, vinden Petra en Jos. Voorlopig gaan de twee dan ook door met hun vrijwilligerswerk. Petra: ‘Dit vrijwilligerswerk heeft mij rijker gemaakt. Tijdens de basistraining Buurtbemiddeling leer je heel goed naar jezelf te kijken. En van alle mensen die onze hulp vragen, leer je iets.’ De gespreksvaardigheden die je als buurtbemiddelaar leert, kun je bovendien ook gebruiken in je familie of op je werk.Onze websites

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info