Je bent hier: Capelse gedupeerden toeslagenaffaire

“Zenuwslopende weg, maar niet opgeven”

De toeslagenaffaire is een Nederlandse politieke affaire als gevolg van onterechte fraudeverdenkingen met kinderopvangtoeslagen en de strenge terugvorderingen bij fouten. Vanaf 2017 kreeg de affaire in toenemende mate aandacht.

In maart 2021 berichtte de gemeente Capelle aan de IJssel alle destijds bekende gedupeerden over de lotgenotengroep bij Welzijn Capelle.

De lotgenotengroep is opgericht om een veilige omgeving te creëren waar gedupeerde Capellenaren hun verhaal kunnen delen, maatschappelijke ondersteuning kunnen krijgen, maar vooral: steun vinden. De deelnemers vinden herkenningspunten, maar zien ook verschillen in elkaars verhalen. Ze wisselen tips uit over hoe om te gaan met bepaalde situaties en werken aan een positievere toekomst.

Drie gedupeerden uit de lotgenotengroep delen hun verhaal. In het begin vonden zij dit moeilijk, omdat het een gevoelig onderwerp is. Er wordt geoordeeld over mensen die in deze situatie terecht zijn gekomen.


Stephanie Martina, 41 jaar

Stephanie is moeder van zeven kinderen en werkt als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Zij kreeg onverwachts een brief van de Belastingdienst waarin stond dat zij geld moest terugbetalen en dat zij geen recht meer had op kinderopvangtoeslag. Tijdens ons gesprek komt naar voren dat zij, ondanks de zenuwslopende situatie, bijzonder positief in het leven staat. Ze put kracht uit het zorgen voor haar kinderen en de support van bekenden.

“Dan had je het maar niet zo ver moeten laten komen,” kreeg Stephanie te horen. De Belastingdienst zei tijdens een telefoongesprek dat de situatie haar eigen schuld was. Stephanie vertelde de medewerker aan de telefoon dat zij zich van geen kwaad bewust was. Hier bleek weinig sympathie voor: “Dit is het verschuldigde bedrag en dit moet je betalen”.

Isolement 

Helpen 

Mars met de Moeders 

Geef niet op 


Charlotte (Charlie) Schermer, 41 jaar

Charlie woont sinds 2009 in Capelle aan den IJssel en is management assistent. Ze heeft drie kinderen en maakt door gezondheidsproblemen gebruik van de Ziektewet. Door haar verhuizing moesten haar kinderen naar een nieuwe kinderopvang. Hierbij zijn er fouten gemaakt bij de Belastingdienst, waardoor Charlie werd gemarkeerd als fraudeur. Zij kwam in de schulden. Dit heeft veel negatieve invloed gehad op haar gezin en gezondheid. Bij de lotgenotengroep vindt zij veel steun en nieuwe energie om te blijven strijden.

“Netjes mijn administratie bijhouden en op tijd wijzigingen doorgeven, is wat ik altijd deed,” vertelt Charlie. Ook na haar verhuizing deed zij dit. Helaas liep de overdacht van de kinderopvangtoeslag stroef. Uiteindelijk werd het bedrag van de toeslag direct naar Charlie zelf gestort. Hiermee betaalde zij de nieuwe opvang. Kort daarna kreeg zij van de Belastingdienst te horen dat haar kinderen geen recht meer hadden op opvang, omdat de kinderopvangtoeslag niet betaald zou zijn aan de nieuwe kinderopvang. Charlie heeft meerdere malen geprobeerd aan te tonen dat zij wel heeft betaald.

Terugbetalen 

Gemeente 

Opeenstapeling 

Fouten bij bewindvoering 

Compensatie 

Kinderen 

Verademing 

Zoek hulp 

Joanny Lynch, 42 jaar

Joanny is moeder van vier kinderen en werkt bij een verzekeraar. Ook haar leven en dat van haar gezin zijn drastisch beïnvloed door het toeslagenschandaal. De veilige omgeving die zij voor haar gezin had gecreëerd verdween plots. Toch blijft ze de positieve dingen in het leven opzoeken.

Het is tot op de dag vandaag voor Joanny niet helemaal duidelijk wat de reden is dat zij werd gezien als fraudeur. Ook zij ontving brieven van de Belastingdienst waarin stond dat zij geen recht meer had op kinderopvangtoeslag en veel geld terug moest betalen. In het nieuws werd toen nog niet gesproken over de toeslagenaffaire. “De strijd aangaan met de Belastingdienst voelde hopeloos, dus ben ik maar gaan betalen.”

Huis verkopen 

Impact op gezin 

Meer duidelijkheid 

Ook Joanny sloot zich aan bij de lotgenotengroep. Hier kon zij haar verhaal delen en spreken met anderen in vergelijkbare situaties. “Ik sloot mij zonder enige verwachting aan bij deze groep. Vooral het praten met elkaar was heel fijn.”

Moed 
Joanny wil geen slachtofferrol aannemen. “Ja, we zijn slachtoffers van de toeslagenaffaire. Maar ik heb er bewust voor gekozen om niet in het negatieve te blijven hangen. Ook al was het niet makkelijk, negativiteit draagt niets bij. Ik probeerde altijd door te pakken en te kijken naar mogelijkheden.” Ze wil dit ook graag meegeven aan andere gedupeerden ouders. “Het is makkelijker gezegd dan gedaan en iedere situatie is anders, maar probeer de moed erin te houden. Het is al zwaar genoeg.”

Herken jij jezelf of iemand in je omgeving in één van deze verhalen? Neem dan gerust contact met ons op voor tips en ondersteuning:

010 – 707 4900 (ma t/m vr 9:00 – 16:00)
hulpenadvies@welzijncapelle.nu
www.welzijncapelle.nl

Onze websites

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info