Je bent hier: fietscursus senioren

Start fietscursus voor 60-plussers in Capelle

Samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Sportief Capelle houdt gemeente Capelle aan den IJssel de gratis ‘Opfriscursus Fiets’ voor 60-plussers.

Wethouder Rik van Woudenberg (financiën, verkeer) was vrijdag 28 juni bij de eerste cursusdag voor inwoners van de wijken Middelwatering en Oostgaarde. Hij maakte kennis met de deelnemers, nam een kijkje bij verschillende onderdelen van het lesprogramma, en deed mee met een fietsparcours.

Fietsen is gezond, goedkoop en zorgt voor minder drukte op de weg. De gemeente vindt fietsen heel belangrijk en wil dat meer Capellenaren de fiets pakken. Dit geldt ook voor 60-plussers. Zij moeten zo lang als het mogelijk is veilig door de stad kunnen fietsen.

Wethouder Rik van Woudenberg: “Fietsen zorgt ervoor dat ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam blijven. Tegelijkertijd zijn ze ook kwetsbaar in het verkeer. Daarom is het goed dat we aandacht geven aan ouderen die graag willen blijven fietsen. Met deze cursus kunnen ouderen hun kennis en ervaring opfrissen. Zo gaan ze met meer vertrouwen op pad met hun tweewieler!”

Over de cursus
De cursus wordt op verschillende plekken in de stad gegeven. Capelle is daarbij opgedeeld aan de hand van de wijken. Zo blijven de groepen klein. Middelwatering en Oostgaarde trappen af. De eerste cursusdag was hier op vrijdag 28 juni. Er volgt ook nog een tweede lesdag. En als afsluiting houdt de Capelse Fietsersbond een fietstocht door de stad, een terugkomdag voor de deelnemers uit beide wijken.

Deelnemers krijgen tijdens de cursus informatie en tips over veilig fietsen. Ook is er aandacht voor de praktijk. Er is een fietsparcours, en een fietsenmaker bekijkt de staat van de fietsen van de deelnemers.

De ‘Opfriscursus Fiets’ is onderdeel van het landelijke programma Doortrappen. Dit programma helpt provincies en gemeenten om van hun oudere, fietsende inwoners zelfverzekerde doortrappers te maken. Een doortrapper fietst graag en wil dat blijven doen. Het doel is om de mensen bewust te maken van hun veiligheid op de fiets.

Bron: gemeente Capelle aan den IJssel

Foto: Jan Kok

Onze websites

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info