Je bent hier: jongeren perspectief fonds

capelle helpt jongeren met schulden

Gemeente Capelle aan den IJssel is aangesloten bij het Jongeren Perspectief Fonds (JPF). Dit fonds heeft een werkwijze speciaal voor jongeren. Bij de aanpak werken gemeente Capelle, Welzijn Capelle en schuldhulp IJsselgemeenten samen. Het doel is jongeren in twee jaar van hun schulden af te helpen.

Dat jongeren soms al schulden hebben kan veel oorzaken hebben. Een abonnement afsluiten zonder goed zicht op de gevolgen of minder inzicht in de rechten en plichten die horen bij volwassen worden. Soms krijgen jongeren hier ook thuis niet genoeg hulp bij.

Laag inkomen
De meeste jongeren hebben een laag inkomen. Als starter op de arbeidsmarkt of met een bijbaan naast studiefinanciering. Het lukt dan niet om schulden zelf of met een ‘gewone’ schuldregeling af te betalen. Er is niet genoeg geld voor het aflossen. Jongeren moeten dan (meer) gaan werken om de schuld af te betalen. Een studie volgen lukt daardoor vaak niet meer. Met de werkwijze van het JPF kan dat wel. De jongere kan de schuld helemaal of deels afbetalen door een tegenprestatie. Daarbij krijgt de jongere veel hulp en leert beter met geld omgaan.

jongeren perspectief fonds

Zicht op een mooie toekomst
Schulden ontstaan door verschillende omstandigheden. Met een laag inkomen is een kleine schuld al snel een groot probleem. We willen jongeren de kans te geven hun schulden op te lossen en ze tegelijk ook aan hun toekomst laten werken.
Als je al jong schulden hebt, is een goede start maken in je leven een stuk moeilijker. Een goede opleiding volgen en op jezelf gaan wonen, komen door schulden in gevaar. Er is dan ook grote kans dat iemand zijn hele leven met geldproblemen blijft zitten. Samen met het Jongeren Perspectief Fonds bieden we deze oplossing.

Jongerenaanpak
De jongere meldt zich voor hulp bij Welzijn Capelle via www.welzijncapelle.nl/aanmelden. Schuldhulpverlener voor jongeren Latisha MacDonald: ‘Met de jongere bespreek ik de situatie en maken we een overzicht van de schulden. Schuldhulp van IJsselgemeenten maakt dan afspraken met de schuldeisers. En gemeente Capelle neemt alle schulden van de jongere over. Dat heet sanering. Zo krijgt de jongere rust. Hij of zij betaalt de gemeente terug. Dat kan voor een deel of helemaal met een tegenprestatie. Bijvoorbeeld door naar school te gaan, een maatschappelijke stage of vrijwilligerswerk te doen. Daarbij leer ik jongeren hun financiële zaken goed te regelen.’

Foto: Frank de Roo

Onze websites

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info