Je bent hier: Maatjes voor jongeren

Tienermaatjes: meer zelfvertrouwen voor jongeren

Wie aan tieners denkt, denkt waarschijnlijk aan vrolijke groepen jongeren die met elkaar rondhangen of op stap gaan. Maar niet elke tiener maakt even makkelijk contact. Kinderen en jongeren die in een isolement dreigen te raken, kunnen een tienermaatje krijgen. Met hun maatje ondernemen ze leuke dingen en leren ze hoe je dat doet: vrienden maken.

Denise den Ouden, coördinator van het Vreedzaam Maatjesproject: ‘Een flinke groep kinderen en jongeren tussen 9 en 14 jaar heeft geen of weinig vrienden. Terwijl het juist zo belangrijk is voor later om daarmee te oefenen op deze leeftijd! Met een steuntje in de rug van een maatje kúnnen ze oefenen.’

Het Vreedzaam Maatjesproject koppelt (jong)volwassen maatjes aan een tiener die in een isolement is geraakt of dreigt te raken. Samen ondernemen ze elke week een activiteit in het KinderLab of bij Jongerenwerk Capelle, of op andere plekken waar tieners graag komen. Daardoor kan de tiener sociaal vaardiger worden en nieuwe contacten opdoen.


Wat doet een tienermaatje?
Een tienermaatje heeft affiniteit met kinderen en jongeren van 9-14 jaar en vindt het leuk om samen wekelijks iets te ondernemen wat bij die leeftijdsgroep past. Maatjes vinden het leuk om tieners te begeleiden en ze dingen te leren, ook door zelf een voorbeeld te zijn. Kennis van ontwikkelingspsychologie en van de doelgroep is handig, maar geen must. Een maatje kan zich verder goed verplaatsen in tieners, maakt makkelijk contact, is creatief in het bedenken van activiteiten, heeft humor en kent Capelle goed.

Vreedzame methodiek
Vóór maatjes gekoppeld worden aan een tiener, volgen ze een training in de methodiek Vreedzaam. Deze methodiek leert kinderen om zelf op een vreedzame manier conflicten op te lossen, en elkaar en anderen positief te benaderen. De maatjestraining gaat onder andere over de ontwikkeling van tieners, hoe maatjes een rolmodel kunnen zijn en hoe je met tieners aan een leerdoel kunt werken door middel van activiteiten.

Meer informatie of aanmelden
Aanmelden als maatje of meer informatie? Neem contact op met Denise den Ouden, coördinator van het Vreedzaam Maatjesproject: d.denouden@welzijncapelle.nu | 06 – 423 68 515.

Onze websites

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info