Je bent hier: Maatjes voor senioren en mantelzorgers

Maak mantelzorgers en senioren blij met een maatje 

Edwin: ‘Het enige wat ik eigenlijk hoef te doen, is luisteren.’ Sara: ‘De meneer die ik bezoek, vertelt nog zúlke mooie verhalen!’ Als mantelzorgmaatje en seniorenmaatje bezoeken de twee een andere Capellenaar. Een mantelzorger kan even van huis als een mantelzorgmaatje de zieke gezelschap houdt; een senior kan weer beter meedoen met hulp van een seniorenmaatje. Ook maatje worden?

Maatjes kunnen goed luisteren en zich in een ander verplaatsen. Wat ze precies doen met en voor degene die ze bezoeken, hangt af van gedeelde interesses – én van de talenten van het maatje. Houden ze allebei van wandelen? Dan gaan ze er samen opuit. Is het maatje goed met cijfers en de senior minder, dan kan het maatje misschien helpen bij wat administratieve klusjes. Alles is mogelijk.

Natuurlijk kijken de maatjes ook wat de persoon die zij bezoeken nog kan. Zo doet Edwin vaak een spelletje, en gaat Sara vaak samen boodschappen doen. Maatjes worden één op één aan iemand gekoppeld: de klik is belangrijk. Daardoor hebben Edwin en Sara plezier in hun vrijwilligerswerk. En degenen waar zij aan gekoppeld zijn, zijn echt blij met hun bezoekjes.

Mantelzorgmaatjes
Een mantelzorgmaatje is er voor de zieke. Met een kopje koffie, spelletje of wandeling. Zodat de mantelzorger even iets voor zichzelf kan doen – en daardoor het zorgen beter volhoudt. Een mantelzorgmaatje geeft graag aandacht. Vrijwilligers die mantelzorgmaatje willen worden, volgen eerst de basiscursus Mantelzorgmaatjes van Mantelzorg Capelle. Die duurt twee dagdelen.

Seniorenmaatjes
Bij het ouder worden of doordat iemand fysiek beperkt is, wordt het sociale kringetje soms kleiner. Een maatje kan dan weer wat leven in de brouwerij brengen. Bijvoorbeeld door samen een wandelingetje te maken, samen naar activiteiten te gaan, een kopje thee te drinken of hulp bij het boodschappen doen.

Hoeveel tijd kost het?
Maatje worden hoeft niet veel tijd te kosten. Sommige maatjes besteden een paar uur per week aan hun bezoek, anderen gaan misschien om de week of elke maand een keertje langs – net wat past. Omdat het prettig is om een band op te bouwen met degene die wordt bezocht, is iemand idealiter 1 jaar maatje. Korter kan soms ook, in overleg.

Gratis trainingen
Vrijwilligers van Welzijn Capelle kunnen allerlei gratis trainingen volgen. Zodat ze hun vrijwilligerswerk nóg professioneler kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan de training ‘Niet horen, maar luisteren’ of ‘Grenzen stellen’. Ook privé komen de trainingen vaak van pas. Meer leuke voorbeelden staan op CapelleDoet.

Meer info of maatje worden
Om aan te melden als maatje of voor meer informatie, neem contact op met vrijwilligersbegeleider Brigitte van Schie.

Ander vrijwilligerswerk doen?
Capellenaren die denken over vrijwilligerswerk maar nog niet precies weten wat, kunnen langskomen bij Ontmoet CapelleDoet. Voor vrijwilligerswerk dat precies bij ze past! Voor locaties en data, kijk op CapelleDoet. Of mail naar capelledoet@welzijncapelle.nu.

Onze websites

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info