WijkOverlegPlatforms ondertekenen nieuwe afspraken met gemeente Capelle
Het WOP–model is een bijzondere, onafhankelijke overlegvorm waarbij Capelse inwoners samenwerken met de gemeente. Tijdens vergaderingen worden zaken besproken die inwoners belangrijk vinden zoals afvalinzameling, verkeerssituaties en bewonersinitiatieven.
Er is een animatie gemaakt over de WOP’s die je hier kunt bekijken. Het afgelopen jaar is het Capelse WOP-model geëvalueerd door wijkbewoners, de gemeente en partners uit de stad zoals Welzijn Capelle, Sportief Capelle en andere maatschappelijke organisaties. Met de vernieuwde input is de nieuwe overeenkomst opgesteld. Hierin staan afspraken over: – Het aantal wijkbijeenkomsten – De gemeentelijke ondersteuning – Bestuursafspraken – Budgetafspraken |
Tijdens de ondertekening van de overeenkomst sprak wethouder Marc Wilson zijn grote waardering uit voor de WOP–besturen en deze unieke vorm van samenwerking met inwoners van de stad: “Met de WOP´s hebben we samen met Capellenaren een manier gevonden waarbij inwoners hun stem kunnen laten horen. Terwijl onze stad blijft groeien, zijn wij doorgegaan met het verbeteren van participatie en communicatie. Ons vernieuwde WOP-convenant legt de rechten en plichten vast die we met elkaar zijn aangegaan. Daarmee hebben het meest vergaande participatiemodel van Nederland. Waarmee we veel hebben bereikt en lessen geleerd. De evaluatie heeft waardevolle inzichten gegeven. Maar bovenal is het geweldig dat ook inwoners tevreden zijn over het WOP-model.”
Zeven Capelse WOP´s
Het Wijkoverlegplatform (WOP) is een bijzonder overlegorgaan met bewoners in Capelle. Elke wijk heeft zo’n platform. Een plek waar wijkbewoners, organisaties uit de stad en de gemeente met elkaar spreken over zaken die spelen in de wijk. Elke van de zeven wijken in Capelle heeft een eigen WOP. In het WOP worden discussies gevoerd, ideeën uitgewisseld en initiatieven bedacht vóór de wijk en de bewoners. De gemeente Capelle maakt de WOP´s financieel mogelijk met een bescheiden budget.
Meer informatie over het WOP is te vinden op de website van de gemeente. Na 25 jaar kennen nog niet alle wijkbewoners het WOP. Met een animatie in het Nederlands en het Engels wordt de bekendheid verder vergroot.
Foto: Frank de Roo