Je bent hier: Word seniorenmaatje of mantelzorgmaatje

‘Helpen maakt het leven leuker’

Van 28 september tot en met 4 oktober was het de Week van de Verbinding. In Capelle waren er veel activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, en extra aandacht voor bewoners die zich vaker alleen voelen dan ze lief is. Extra aandacht geven kan natuurlijk ook het hele jaar door, door iemand regelmatig te bezoeken. Zoals mantelzorgmaatje Lize en seniorenmaatje Edwin doen.

Edwin is maatje van een slechtziende mevrouw van 81. ‘Ik doe boodschappen voor haar; als het lukt, gaan we samen. Ze zat in een negatieve spiraal, maar door met mij te praten, gaat het beter.’ Lize is mantelzorgmaatje voor een nierpatiënte van 78. ‘We lachen veel samen en praten echt over van alles.’

Het bezoek van een maatje kan veel voor iemand betekenen. Door nieuwe mensen te ontmoeten, wordt je netwerk groter. Veel maatjes bouwen een band op met degene die ze bezoeken. Dat is goed voor de mentale én fysieke conditie, ook doordat iemand bijvoorbeeld vaker buiten komt. Zoals een Capellenaar van 69 het verwoordt: ‘Door mijn maatje voel ik me er weer meer bij horen.’

Nieuwe maatjes gezocht!
Mantelzorg Capelle en Welzijn Capelle zoeken nieuwe mantelzorgmaatjes en seniorenmaatjes, om 65-plussers te bezoeken en mensen die ziek zijn of een beperking hebben. Maatjes worden één op één gematcht, want een klik is natuurlijk belangrijk.

Word jij mantelzorgmaatje?

Mantelzorgmaatjes
Een mantelzorgmaatje is er voor de zieke. Met een kopje koffie, spelletje of wandeling. De mantelzorger heeft daardoor tijd voor zichzelf en houdt daardoor het zorgen beter vol. Een mantelzorgmaatje geeft graag aandacht. Vrijwilligers die mantelzorgmaatje willen worden, volgen eerst de basiscursus Mantelzorgmaatjes van Mantelzorg Capelle (twee dagdelen).

Seniorenmaatjes
Bij het ouder worden of door een fysieke beperking, wordt iemands sociale kringetje soms kleiner. Een maatje brengt weer wat leven in de brouwerij. Bijvoorbeeld door samen een wandelingetje te maken, samen naar een activiteit te gaan, even te praten of te helpen met de boodschappen.

Zet die stap
Wethouder Marc Wilson benadrukt het belang van het zetten van de stap uit eenzaamheid en de hulp de daarbij geboden kan worden: ‘Het woord eenzaamheid geeft veel mensen een negatief gevoel en een beeld van een troosteloos bestaan. Verbinding is ons doel, en daarom heet de Week tegen Eenzaamheid in Capelle nu: Week van de Verbinding. Maatjes en mantelzorgers helpen mensen die stap te zetten naar een positievere toekomst; een toekomst met verbinding!’

Hoeveel tijd kost het?
Maatje worden hoeft niet veel tijd te kosten. Sommige maatjes besteden een paar uur per week aan hun bezoek, anderen gaan misschien om de week of elke maand een keertje langs – net wat past. Omdat het prettig is om een band op te bouwen met degene die wordt bezocht, is iemand idealiter 1 jaar maatje. Korter kan soms ook, in overleg.

Meer informatie of aanmelden
Om aan te melden als maatje of voor meer informatie, neem contact op met vrijwilligersbegeleider Brigitte van Schie via b.vanschie@welzijncapelle.nu.

Activiteiten Week van de verbinding
Het programma van de Week van de Verbinding is elk jaar terug te vinden op watisertedoenincapelle.nl en de website van de gemeente.

Van 28 september tot en met 4 oktober 2023 is het Week van de verbinding in Capelle aan den IJssel

Onze websites

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info