Huiselijk geweld en mishandeling
Word je geslagen of mishandeld door je partner, ex-partner of een familielid? Mishandeling kan lichamelijk zijn, maar ook psychisch. Of misschien word jij niet geslagen, maar je kind. Hoe dan ook: geweld of mishandeling is altijd fout.
Zitten jij of je kind in zo’n situatie, of ken je iemand in zo’n situatie? Neem direct contact met ons op. Samen zorgen we dat het stopt.
Iedereen kan huiselijk geweld meemaken. Huiselijk geweld is als iemand mishandeld wordt door bijvoorbeeld een (ex-)partner. Of iemand uit het gezin, de familie of vriendenkring.
Vormen van huiselijk geweld
Huiselijk geweld kan lichamelijk zijn, zoals slaan of schoppen. Maar huiselijk geweld kan ook seksueel misbruik zijn, psychische mishandeling of financiële uitbuiting van bijvoorbeeld iemand met een beperking. Maar het kan ook kindermishandeling zijn, ouderenmishandeling en eer-gerelateerd geweld (eerwraak, gedwongen huwelijk, vrouwelijke genitale verminking of vrouwenbesnijdenis*).
Mannen
Ook mannen zijn soms slachtoffer van huiselijk geweld. Slaan, vernederen of financieel misbruik door een partner of volwassen kind… het komt voor. Mannen schamen zich vaak extra en praten er daarom niet over. Maar praten moet. Alleen dan kan het stoppen.
Mannen die slachtoffer zijn geweest van geweld binnen een relatie en ondersteuning willen, kunnen contact opnemen met het Hulp & Adviespunt van Welzijn Capelle. Dat geldt ook voor mannen die huiselijk geweld plegen en hulp willen om uit de geweldsspiraal te komen.
Neem contact op >
Heb jij zelf een kort lontje?
Bij geweld of kindermishandeling binnen een gezin of relatie is er altijd meer aan de hand. De pleger heeft problemen (financieel, psychisch of emotioneel) en vaak een kort lontje. Heb jij een kort lontje? Ben je bang dat je geweld gaat plegen in je relatie of gezin, of doe je dat al? Zoek hulp. Want als jíj het wilt, kan het stoppen.
Vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld
Heeft je buurvrouw of buurkind vaak blauwe plekken? Hoor je veel ruzie, geschreeuw of een huilend kind bij buren? Hou je oren en ogen niet dicht, maar praat erover. Weet je niet met wie je kunt praten?
Neem zo snel mogelijk contact op met Veilig Thuis >
*bron: Rijksoverheid
Training Krachtige vrouwen
Voor vrouwen in Capelle aan den IJssel die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld, is er de training ‘Krachtige Vrouwen’.
Assertiviteitstraining
Wil je jezelf op een zelfverzekerde manier leren uiten, op je werk, maar ook privé? Tijdens de assertiviteitstraining leer je jezelf beter kennen.
Budgettraining
Met de budgettraining ‘Uitkomen met je inkomen’ van Welzijn Capelle leer je in vijf sessies je financiële situatie verbeteren.
Empowerment-training
Ontdek je kwaliteiten, vind je eigen kracht terug, vergroot je netwerk en maak betere keuzes. Meld je gratis aan.